Warning: Declaration of Controller_article::action_index($url) should be compatible with Controller::action_index() in /var/www/html/v7-shyny.ua/application/controllers/controller_article.php on line 0
Явище аквапланування - що це таке?

Інтернет магазин шин і дисків


097-91-991-36
097-43-777-88

Пошук шин по розміру
Підбір шин по авто
Залишити відгук
tire animation

Зачекайте ваш запит обробляється

Аквапланування (також гідропланування) являє собою явище, в якому шини на мокрих дорожніх умовах втрачають контакт з дорогою через осілий шар води між ними. Шини в цій ситуації, не можуть досить швидко видалити надлишок води, яка накопичується в них, так що транспортний засіб втрачає контакт з поверхнею, що призводить до втрати контролю з боку водія автомобіля.

Aquaplaning - що це таке?
Погодні умови, які роблять дороги крижаними або засніженими, роблять нас більш обережними під час водіння. Тим не менше, водіння в дощ або на мокрій, повній калюж, дорозі може бути небезпечним. Як видно з даних, наведених у таблиці нижче, дорожньо-транспортні пригоди, викликані несприятливими погодними умовами, зокрема дощем, часто призводять до значного числа травмованих і навіть загиблих. Виникнення такого роду аварій відбувається дуже часто, і, як правило, несе відповідальність за це явище аквапланування.

Статистика нещасних випадків, викликаних дощем 2002-2012
                            цифри                            відсотки
                   595.900 нещасних випадків               46% нещасних випадків, викликаних                                  погодними умовами
                        245,446 поранених                 52% поранені через погодні умови
                           2876 померлих            46% смертельних випадків, через погодні                                         умови
                                                                                                                                                                                                   Джерело: Адміністрація США Federal Highway

Транспортний засіб в процесі аквапланування не реагує на маневри, які виконуються водієм, наприклад поворот, гальмування або прискорення. Аквапланування застає водія зненацька, і описується як відчуття "пухкості" в задній частині транспортного засобу.

Фактори, що впливають на виникнення аквапланування
Швидкість
Чим вища швидкість, тим більша ймовірність аквапланування. Це явище може відбуватися навіть при швидкості 50 км/год!Рекомендується, зменшити швидкість, особливо ближче до великих калюж.
Стан і тип шин
Правильно обраний розмір шин, рекомендований виробником тиск в шинах, тип і глибина протектора безпосередньо впливають на можливість виникнення явища аквапланування.
Глибина і кількість води на дорозі
Чим глибші калюжі повинен подолати автомобіль, тим більша ймовірність того, що автомобіль буде втрачати контакт з дорогою. Проте, навіть з тонким шаром води, може виникнути аквапланування.

Як поводитися під час аквапланування?
По-перше, не панікувати! Різкі маневри можуть тільки погіршити ситуацію. Рекомендується, щоб в тій мірі наскільки це можливо, зберегти напрямок руху і поворот кермового колеса з боку в бік. Це призведе до ще більшої втрати контролю над транспортним засобом і може мати фатальні наслідки. Для того, щоб повернути собі контроль над транспортним засобом вам потрібно прибрати ногу з газу, почекати поки повернеться кермове управління і обережно натиснути на педаль гальма.

Що робити, щоб уникнути аквапланування?
1. Регулярно замінювати шини! Часто перевіряти глибину протектора, рівень розмиття шин, їх стан, вік, знос.
2. Зверніть увагу на ширину шини — ширші шини більш сприйнятливі до аквапланування, бо вага автомобіля розподіляється по більшій поверхні; тонші шини перетинають шар води швидше і ефективніше.
3. Зверніть увагу на якість шин — вибирайте спеціально захищені шини від аквапланування.
Аквапланування може бути дуже небезпечним фатальним явищем, але не завжди. Якщо ми регулярно перевіряємо стан наших шин, піклуємося про відповідний вибір параметрів транспортного засобу, а також їх добрий стан, ми можемо усунути корінні причини аквапланування. Перш за все, ви повинні стримувати браваду під час водіння, зменшити швидкість, регулюючи її до несприятливих дорожніх умов, що переважають в дощ, і після. Якщо вам непощастило і явище аквапланування все ж відбувається, в першу чергу рекомендується, заспокоїтися і проявити холоднокровність.


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/session) in Unknown on line 0